Полярните региони и Европа са най-силно засегнати от глобалното затопляне през 2022

...
Полярните региони и Европа са най-силно засегнати от глобалното затопляне през 2022
Коментари Харесай

Европа е преживяла най-топлото си лято през 2022 година

Полярните райони и Европа са най-силно наранени от глобалното затопляне през 2022 година, сочи нов разбор. 2022 година е била петата най-топла в международен мащаб съгласно данните на службата на Европейски Съюз за мониторинг на климата " Коперник “. Европа е претърпяла най-топлото си лято, като през последните 30 години температурите са се нараснали повече от два пъти над междинното за света и по-бързо от всеки различен континент, написа Би Би Си, представена от bTV.

Последните осем години са и най-топлите, които са били регистрирани до момента. Те са били с повече от 1 градус над дълготрайната междинна стойност. Това от ден на ден се приближава до прекосяването на прага от 1,5 градуса, който е основна граница за Парижкото съглашение за климата.

Европа и полярните райони се намират в епицентъра на стоплянето. В западната част на Европа беше извънредно горещо, а в северните и източните страни – студено. Така годината падна до втората най-топла на Стария континент.

Температурните върхове в доста западноевропейски страни бяха счупени, в това число и в Обединеното кралство, а летните горещини и интензивните засушавания засегнаха доста региони, написа bTV.

По данни на службата " Коперник “ Европа е с най-голям ритъм на повишение на температурата от всички континенти в света. Дори нормално по-хладният месец октомври в Европа беше с към 2 градуса над междинното за предходната година. Част от аргументите за това са, че сухоземните региони се затоплят по-бързо от моретата и това способства за стоплянето на континента. Друг фактор е близостта до Арктика, която се затопля към четири пъти по-бързо от междинното за света.

В двата полярни района също се следиха рекордно високи температури, като на някои места температурите се покачиха с повече от 2 градуса по Целзий над междинната стойност за интервала 1991-2020 г. Във Восток в Антарктида термометрите доближиха 17,7 градуса, които са най-високите в 65-годишната история на метеорологичната станция.

Значителни рекордни горещини бяха регистрирани и в Близкия изток, Централна Азия и Китай, а в Пакистан и елементи от Индия имаше горещи талази.

Част от следствията са, че през 2022 година наблюдавахме и въздействието на редица рискови феномени, свързани с изменението на климата, като разрушителните наводнения в Пакистан, взели доста жертви.

В целия свят се покачиха и равнищата на парниковите газове, като метанът се увеличи с повече от междинното за последните години. През лятото пък горските пожари, регистрирани във Франция, Германия, Испания и Словения, отделиха най-високите излъчвания на въглероден диоксид от 20 години насам.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР